O inicijativi

Nezaposlenost mladih je veliki problem u Crnoj Gori – preko 38% mladih je nezaposleno, dok 70% traži posao preko godinu dana. Ova stopa dvostruko je veća od opšte stope nezaposlenosti u svijetu.

Predstavljanje pilot inicijative Prilike, Bendžamin Perks

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks vjeruje da se može uraditi dosta toga za mlade u našoj državi, te su u cilju poboljšanja poslovnog tržišta pokrenute razne inicijative. Među njima se našla i inicijativa Prilike, sa ciljem da obezbijedi podršku za prelazak adolescenata iz sistema obrazovanja na tržište rada.

Inicijativa je podržana od strane organizacija UNICEF i Giant’s Shoulder, a njen osnivač je Erik Burger. Pilot inicijativa počela je u oktobru, u njoj je učestvovalo 55 kompanija, a takozvani ,,job viewing” završen je 2. decembra 2016.

Predstavljanje pilot inicijative Prilike, Erik Burger

Maturanti iz svih krajeva Crne Gore bili su u prilici da steknu kratko poslovno iskustvo kroz posjete određenim kompanijama. Nasumičan uzorak učenika iz škola bio je u prilici da posjeti do 3 različita poslodavca u tri različite industrije. Tokom svake posjete adolescenti su proveli par sati postavljajući pitanja zaposlenima o njihovoj struci. Studenti su takođe mogli obavljati manje zadatke na radnom mjestu u toku posjete.

Iako su izrazili svoje težnje ka određenoj karijeri putem ankete, proces selekcije učenika za posjetu kompanijama bio je nasumičan u cilju povećanja svijesti o drugim karijernim mogućnostima. Na kraju posjete, učenici su davali povratne informacije o industriji koje su dobijali od zaposlenih. Među njima našli su se i odgovori na postavljena pitanja kao što su: koji fakultet je potreban za određeno radno mjesto, apikacioni proces, početni poslovi i visina plate na početnim, ali i ostalim pozicijama.

Ova inicijativa je dio šireg programa Ujedinjenih nacija za osnaživanje mladih pod nazivom Kreaktivacija. Njen cilj je stvaranje okruženja koje motiviše kako lični, tako i društveni razvoj.